Gyvenimo būdas

Dark mode manija: kodėl tamsa tokia patraukli?

2019-03-28

Mėnesio pradžioje Facebook Messenger paleido naują atnaujinimą. Sakysite, baisaus čia daikto? Jie juk pristatomi kas kelis mėnesius. Tačiau naujoji versija turi vieną smulkią funkciją, kurios daugelis laukė jau labai ilgai – Dark mode. Tamsi vartotojo sąsaja – tai viena ryškiausių įvairių įrankių madų. Jas jau yra pristatę visi, pradedant Mac OS, ir baigiant Google Chrome. Kasgi tokio gero tame Dark mode?

 

_-15Kaip veikia Dark mode arba dar kitaip Naktinis režimas? Trumpai tariant, tai galimybė internetinį puslapį arba aplikaciją pakoreguoti taip, kad fonas joje būtų juodas ar tamsiai mėlynas, o tekstas baltas. Būkime atviri, su tokia funkcija ekranas tiesiog atrodo stilingiau. Tačiau, pasirodo, vien čia nauda nesibaigia. Dark mode labiau tinka tiek mūsų akims, tiek smegenims.

_2-18

Taip, panašu, kad Dark mode gali būti gerokai daugiau nei vien stiliaus detalė. Jis gali turėti ir teigiamos medicininės naudos bei padėti žmonėms, kenčiantiems dėl prasto regėjimo, daltonizmo ar trumparegystės. Pasirodo, kad jeigu į pastarąją linkęs žmogus įprastą baltą ekraną iškeistų į tamsų, rizika, jog ši regėjimo negalia išsivystys, pastebimai sumažėtų.

_3-19

Dark mode režime vaizdas ekrane perteikiamas ir gerokai kontrastingiau, sukuriant mažiau mirguliavimo. Kitaip tariant, viskas jame paprasčiausiai aiškiau ir skaidriau, o akims nebereikia tverti tokio didelio šviesos triukšmo. Žmonės naudojantys Dark mode ne taip greitai išvargina savo akis ir gali skaityti gerokai ilgiau bei patogiau. Jeigu Reddit’e ar Messenger’yje praleidžiate ilgas valandas, jūsų vyzdžiai Dark mode priims su džiaugsmu.

_4-15

Miego sutrikimai jau spėjo tapti vos ne savotiška epidemija. Dėl jos bent iš dalies tikrai kaltos technologijos. Ekranai paprasčiausiai spinduliuoja daug mėlynos šviesos, kuri priverčia smegenis gaminti kortezolį, dar žinomą kaip „pabudimo hormonas“. Dark mode ženkliai sumažina šį efektą. Turint omenyje, kad nemiga padidina tokias sveikatos rizikas, kaip širdies ligos, depresija ar nutukimas, tamsaus ekrano idėja ima skambėti dar patraukliau.

_5-13

Paskutinis, bet tikrai ne mažiausiai svarbus, Dark mode pliusas – tai lėtesnis energijos vartojimas. Įjungus šį režimą, ekrano apšvietimui reikia gerokai mažiau maisto, todėl, jeigu nuolat lindite mėgstamiausiose aplikacijose ir internetiniuose puslapiuose, tokiu būdu padėsite savo baterijai tarnauti bent keliomis valandomis ilgiau.