Išmanieji įrenginiai

7 būtiniausi žingsniai, siekiant apsaugoti savo duomenis

2018-10-29

Telefonas saugo daugybę mūsų asmeninės ir jautrios informacijos. Deja, į jos apsaugą labai dažnai pasižiūrime pro pirštus. Statistika rodo, kad net mūsų PIN kodai vos ne vos atitinka minimalius saugumo reikalavimus. Ką jau kalbėti apie papildomas priemones. Pradėti keisti savo įpročius galite nuo šių žingsnių:

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG1-1

Ar žinote, kaip prasideda daugiausiai PIN ir telefonų kodų pasaulyje? „19XX“! Tokia statistika. Turbūt, numanote, kodėl ji yra tokia. Kita populiari kombinacija – 1234. Galvojant savo kodą, reikėtų paisyti bent šių dviejų taisyklių: jis privalo būti: a) ilgesnis ir b) neturėti akivaizdžios logikos (taigi jūsų gimimo data netinka). Štai pirminis atrankos kriterijus – tik sugalvoję kodą, neturėtumėt jo atsiminti iš pirmo karto.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG2-1

Modernesni telefonai savo šeimininką jau atpažįsta pagal šio piršto atspaudą, akies rainelę ar veido bruožus. Galite būti ramūs: visi šie sprendimai jau ištobulinti tiek, kad veiktų tikrai patikimai. Dar geriau bus, jeigu biometrinius užraktus papildomai apsaugosite PIN kodu. Toks telefonas bus neįveikiamas net labai talentingam vagiui.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG3-1

Nemokamo Wi-Fi mes ieškome automatiškai ir labai nervinamės, jeigu jo negauname. Tačiau jeigu nusišypsojo tokia laimė ir radote nemokamo interneto, jokiu būdu nesinaudokite e-bankininkyste ar panašiomis paslaugomis. Vieši, kodais neapsaugoti Wi-Fi tinklai labai pažeidžiami. Jautrius veiksmus atlikite namuose arba prisijungę prie mobilaus interneto.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG4-1

Google Play arba Appstore reitingus ir rekomendacijas pateikia ne tik dėl grožio. Rinkdamiesi aplikaciją, įvertinkite jos parsisiuntimų kiekį bei žmonių atsiliepimus. Akivaizdus pavojaus signalas: ryškios įvertinimo variacijos. Vienišų žvaigždučių daugmaž tiek pat, kiek ir susibūriavusių po penkias? Kažkas čia tikrai negerai. Svarbu ir tai, kokių prieigų aplikacija prašo. Kritiškai paklauskite savęs: ar tikrai visos jos būtinos? 

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG5-1

Nerimaujantiems dėl įsilaužimų į jų telefoną esančius duomenis patariama užšifruoti (encrypt). Tai padarius, informacijos bit’ai sumaišomi taip, kad, prisijungus iš išorės, šie atrodo nesuprantamai. Normalią struktūrą informacija atgauna tik suvedus specialų kodą. Šifravimas gana paprastas veiksmas, kuriam nereikia jokių papildomų programėlių. Android vartotojai instrukcijas ras čia, o iPhone savininkai – čia.

Dėmesio! Prieš atlikdami šią procedūrą įsitikinkite, kad telefono baterija įkrauta bent 80 proc. Visą laiką laikykite jį prijungtą prie energijos šaltinio. Šifravimas trunka apie valandą. Jokiu būdu jo nenutraukinėkite.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG6-1

Jeigu telefone laikote informaciją, kuri turėtų išlikti ypatingai konfidencialia, apsaugokite ją papildomais slaptažodžiais. Tai padaryti galite naudodami tam specialiai skirtą aplikaciją. Mes rekomenduojame Lastpass, Dashlane, Roboform arba KeePas. Visos jos patogiai generuoja papildomus slaptažodžius, veikia keliose platformose ir užtikrina didesnį saugumą.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG7-1

Įvykus blogiausiam scenarijui – pavogus telefoną su jautriais duomenimis – galite per atstumą ištrinti telefono atmintį. Tiek Google, tiek Apple atsimena, kad būtent jūs esate prarasto telefono savininkas ir suteikia galimybę jo turinį sunaikinti nuotoliniu būdu. „Mirties protokolą“ Android savininkai gali įvykdyti čia, o iPhone naudotojai – čia.