Inovacijos

5G ryšys debiutuos žiemos olimpinėse žaidynėse

2018-01-04

5g_ilgas.jpg

Jau 2018 m. vasarį Pjongčange (Pietų Korėja) pasaulis galės pamatyti ne tik tai, ką gali slidininkai, čiuožėjai ar biatlonininkai, bet ir ateities mobiliojo ryšio technologija. Pietų Korėjos ryšio tiekėja „Korea Telecom“, bendradarbiaudama su kompanija „Intel“, 2018-ųjų metų žaidynių metu įjungs pirmąjį 5G tinklą, kuris leis kiekvienam atvykusiam į žaidynes patirti, ką gali ir kokią ateitį žada 5G technologijos.

„Ne vieną šimtmetį Olimpinės žaidynės buvo ta vieta, kur buvo testuojamos žmogaus galimybių ribos. Šiais metais ir „Intel“ prisijungs, kad parodytų savo inovacijų ir technologijų galias. Olimpiados lankytojams  bus suteikta unikali galimybė patirti 5G technologijas“, – sako „Intel“ korporacijos vyriausioji viceprezidentė, Sandra Rivera.

 intel.jpg„Korea Telecom“ vykdantysis viceprezidentas HongBeom Jeon mano, kad pirmiausia olimpinėse žaidynėse verta pristatyti naujas paslaugų galimybes, kurias sukuria itin spartus ir, svarbiausia, itin mažą delsą turintis 5G ryšys.

Žaidynių lankytojai galės naudotis „Korea Telecom“ autonominiu 5G autobusu, kuris kursuos tarp slidinėjimo trasų ir kuriame bus įrengta daugybė multimedijos galimybes demonstruosiančių ekranų. Beje, būtent savaeigių automobilių įsigalėjimui 5G mobilusis ryšys yra tiesiog būtina sąlyga – dėl itin mažos delsos (4G tinklo delsa yra 50 ms, o 5G – 1 ms) jis įgalina tokį automobilį kur kas greičiau veikti susidūrus su netikėta situacija. Paprastas pavyzdys: važiuodamas 100 km/h greičiu autonominis automobilis, kol siųs ir gaus komandą 4G tinkle, spės nuvažiuoti 1,4 metro, o prijungtas prie 5G tinklo – 2,8 cm.

5g-transliacija.jpgBe to, gavę specialiai pritaikytus planšetinius kompiuterius ar išmanius telefonus Olimpinių žaidynių Pjongčange lankytojai galės patirti tikrą interaktyvaus dalyvavimo efektą. Pavyzdžiui, stebėdami čiuožimo varžybas uždarose patalpose galės realiu laiku savo įrenginio ekrane priartinti bet kurį čiuožėją, sukioti vaizdą 360 laipsnių ir stebėti sportininką bet kuriuo kampu. Kad tai taptų įmanoma, centrinis kompiuteris surenka vaizdus iš šimtų kamerų ir akimirksniu iš jų sukuria vaizdą, kurio pageidaujate. Kad tai būtų įmanoma, būtinas bent jau 400 Mbit/s tinklo greitis.

Panašiai veikia ir demonstracija slidinėjimo trasose – kiekvienas slidininkas turi GPS imtuvą, kuris perduoda tikslią jo buvimo vietą „Korea Telecom“ kompiuteriui, o tas iš visų aplink esančių kamerų fiksuojamų kadrų sukuria vaizdą, kurį realiu metu mato būtent tas varžybų dalyvis ir perduoda jį žiūrovui. Virtualios realybės lygio vaizdas kuriamas ir perduodamas realiu laiku, pasitelkiant šimtus belaidžiu ryšiu sujungtų kamerų. Taip pat galima bus realiu laiku stebėti ir transliacija tiesiai iš ledrogių.

5g_straipsniui.jpgGalimybės įspūdingos, o juk ši demonstracija rodo tik vieną 5G tinklo privalumą. O kur dar galimybė itin ekonomiškai teikti milžinišką kiekį nenutrūkstamų signalų daiktų internetui. Žodžiu, 5G ryšys virs tikra revoliucija. O svarbiausia – tai nebėra tolima ir miglota ateitis.

2018 – 5G tinklo gimimo metai

2017 m. gruodžio mėnesį Lisabonoje (Portugalija) telekomunikacijų standartų kūrimo organizacijų sąjunga 3GPP patvirtino dalį 5G standarto specifikacijų, o 2018 m. birželį planuojama užbaigti likusius 5G standartizavimo darbus. Tiesa, tai nereiškia, kad jau reikia pradėti laukti 5G ryšio išmaniųjų telefonų – dar reikia išspręsti daugybę techninių užduočių, išsiaiškinti su dažniais ir t. t. Taigi pirmųjų 5G mobiliųjų iki 2020 m. galime nė nesitikėti.

Tad kodėl 5G šiais metais virsta realybe? Todėl, kad būtent šiais metais pasaulyje atsiras pirmieji komerciniai veikiantys stacionarūs belaidžio 5G tinklo taškai.  Kol kas, tiesa, tai ne mobilusis internetas, o stacionarūs 5G prisijungimo taškai, kurie tiesiog užtikrina nepalyginamai greitesnį ir gerokai mažesnės delsos negu Wi-Fi belaidį ryšį. To itin laukia virtualios realybės entuziastai – kitos belaidžio ryšio technologijos tiesiog nėra pakankamai greitos, kad galima būtų pilnai išnaudoti jos privalumus.

 Visas naujienas sužinokite pirmieji užsiprenumeravę Inovacijų Biuro naujienlaiškį!