Inovacijos

5G belaukiant. 5 aktualiausi klausimai

2018-12-07

Jūsų telefono dešiniajame viršutiniame kampe, ko gero, mirksi ikonėlė 4G. Pastarąjį dešimtmetį būtent toks yra mobiliojo ryšio standartas. Tačiau vis garsiau skamba kitas vardas – 5G. Telekomunikacijų ekspertai žada, kad perėjimo prie jo procesas jau tuojau prasidės. Ką visa tai reiškia? Tiksliau, kas mums iš to? Štai penki klausimai ir penki atsakymai, padėsiantys suprasti, ko laukti iš to mistinio 5G.

20181213

Pradėkime nuo lengviausio, bet tuo pačiu ir sunkiausio klausimo. Kas yra 5G? Jau pats vardas sufleruoja, jog tai visiškai nauja mobiliojo ryšio karta ir dar greitesnė komunikacija. 5G technologijų paketas naudos ypatingai aukšto dažnio radijo bangas, kurios sklis dar greičiau ir dar toliau, o įvairios kliūtys turės mažiau neigiamos įtakos jų sklaidai. Kas iš to? Greitesnis ryšys. Gerokai greitesnis. Teoriškai, nuo 10 iki 100 kartų spartesnis nei 4G. Kitaip tariant, su juo viena serialo serija Netflix’e užsikraus per kokią sekundę ar dvi.

1_2

Ne. Greitis – tai tik pradžia. Viena svarbiausių 4G evoliucijų – labai sutrumpėjęs latentinio laukimo  laikas, dar kitaip žinomas lag’o vardu. Lag’as – tai tos kelios milisekundės, per kurias prietaisas susisiekia su tinklapiu. Su 4G jis trunka apie 20 milisekundžių. 5G turėtų šį laukimą sutrumpinti iki 1 milisekundės. Naršymui Youtube didelė įtakos tai neturės, bet atvers daugiau galimybių internetinių žaidimų ar, pvz., per atstumą valdomų ar autonomiškų prietaisų kūrėjams.

1_3

Didžiausias permainas 5G žada ne telefonams ar planšetėms. Tikrąjį progresą pajusime taip vadinamajame daiktų internete, apie kurį kalbama, regis, visą amžinybę. Trumpesnis lag’as reiškia, kad, pvz., autonominiai automobiliai galės realiu laiku bendrauti tarpusavyje. Labiau patobulėtų ir virtualioji realybė, nes ji gebėtų dar greičiau reaguoti į ją pasineriančio žmogaus veiksmus. Kitaip tariant, mūsų naudojami prietaisai dar efektyviau komunikuos tiek su mumis, tiek su kitais daiktais.

1_4

5G bus dar ištvermingesnis bei talpesnis, ir galės užtikrinti kokybišką ryšį daug didesniam telefonų ir išmaniųjų daiktų skaičiui. Maža to, jis vystomas atsižvelgiant į tai, kad skirtingi prietaisai šį išteklį naudoja šiek tiek kitaip. Taigi ryšio pakaks visiems. Didysis iššūkis tyko kitur. Pereinant prie 5G, būtina iš esmės atnaujinti infrastruktūrą. Tai reiškia papildomas antenas, siųstuvus ir t.t. Tam reikia laiko ir investicijų, o perėjimas prie naujo standarto tiesiog negali įvykti pernakt. 

1_5

Jau gana greitai. Tiesą sakant, didieji ryšio tiekėjai jau po truputį bando 5G ryšį kartu su specialiai atrinktais technologijų partneriais. Šiuo metu prognozuojama, kad jau kitąmet naujasis standartas bus pristatytas masinei auditorijai, o 2020 m. prasidės aktyvus perėjimas prie jo. Tam jau rengiasi ir telefonų gamintojai. Apple pirmąjį 5G palaikyti galintį iPhone ketina pristatyti 2020 m. Huawei, LG bei Motorola jau patvirtino ketinantys tai padaryti dar anksčiau. Pirmieji šių gamintojų 5G telefonai pasirodys jau kitąmet.