Gyvenimo būdas

5 priežastys, kodėl memai užkariavo internetą

2018-11-20

Jei internete praleidžiate bent penkias minutes per dieną, tikrai esate matę nors vieną memą. Taip, tai tie patys juokingi paveikslėliai su kvailais užrašais, kuriuos matėte 9gag ir panašiuose humoro tinklalapiuose arba tiesiog socialiniuose tinkluose. Kaip paaiškinti šio kultūrinio reiškinio populiarumą? Kodėl memai mums tokie patrauklūs? Kodėl galime rasti dešimtis ar net šimtus kiekvieną gyvenimišką situaciją atspindinčių juokingų paveikslėlių?

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img1-3Tam, kad memas būtų sėkmingas, jis turi pašaipiai imituoti konkrečią kultūrinio konteksto aktualiją. Jis taip pat privalo būti lengvai nukopijuojamas neprarandant kokybės ir gyvuoti kiek įmanoma ilgiau. Internetuose visos šios trys sąlygos išpildomos vos keliais paspaudimais. Populiariosios kultūros aktualijos čia plinta žaibiškai, o iš jų gimstančiais memais pasidalinti socialiniuose tinkluose labai paprasta. Jie tarnauja kaip archyvas, kuriame memai gali gyventi labai ilgai.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img2-3Kai dalinamės juokeliais, kurie yra suprantami tik tam tikram žmonių ratui, galime pasijusti privilegijuotos bendruomenės dalimi. Jei bandytumėte paaiškinti užsieniečiui kokį nors lietuvišką memą, kuris traukia per dantį vietinę įžymybę, greičiausiai jis taip ir liktų jo nesupratęs. Su memais yra taip pat. Todėl „vidinį juokelį“ atspindinčiu memu, kaip greitai plintančiu juoko užkratu, bus noriai pasidalinta tarp tą kontekstą suprantančių žmonių.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img3-3

Memai yra mėgstami masių dar ir todėl, kad būtent masės, o ne kažkoks humoro guru, juos ir kuria. Memus kopijuoti, keisti ir interpretuoti gali bet kas. Taip jie tampa natūralia žaidimų aikštele, kurioje kiekvienas gali pritaikyti memą saviraiškai, kaip tik panorėjęs. Memai būtent taip ir evoliucionuoja — žmonėms juos nuolat perdarant ir komentuojant.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img4-5

Improvizacija yra vienas iš svarbiausių faktorių, leidžiančių memams žaibiškai išplisti. Daugelis tradicijų pasaulyje išliko būtent todėl, kad kiekviena karta, jas pritaiko savaip. Su memais labai panašiai — kiekvienas, savaip improvizuojantis populiarų memą, prisideda prie jo tęstinumo ir išlikimo. Prigimtinis žmonių pomėgis varžytis taip pat atlieka svarbų vaidmenį. Memus lengva tarpusavyje palyginti, todėl kiekvienas perkuriantis memą, stengiasi pateikti juokingesnę jo versiją.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img5-3

Memai – tai ne tik juokeliai, kuriuos „pagauna“ daugelis. Memai taip pat yra dar vienas būdas kalbėti ir komentuoti dalykus, kurie mums rūpi ir yra įdomūs. Galbūt memai ir nuolat mutuoja bei keičiasi dėl aukščiau išvardintų priežasčių, tačiau iš esmės jie atspindi aktualias socialines tendencijas ir kasdienio gyvenimo problemas. Kai kam memai yra tik juokeliai, bet – kaip sakoma – juokuose visada yra dalis tiesos.