Inovacijos

5 opiausi klausimai apie futuristinį blockchain telefoną

2018-12-29

Bitcoin’ų ir kitų kriptovaliutų banga, regis, pasitraukė taip pat greitai, kaip ir atidundėjo. Ekspertai ramina: viskas ateis savo laiku. Pati technologija, kuri leidžia kurti kriptovaliutas – blockchain – turi potencialo pakeisti daugybę kitų technologijų ir gyvenimo sričių. Pirmieji eilėje – telefonai. HTC jau labai greitai pristatys pirmąjį komercinį blockchain telefoną. Ką tai reiškia? Pateikiame atsakymus į opiausius šios temos klausimus.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img1-6

Labai grubiai tariant, tai yra decentralizuotas būdas saugoti duomenis. Šiuo metu mes naudojame daugybę centralizuotų sistemų. Finansų srityje tai yra bankai, patvirtinantys, kad mūsų pinigai yra verti tiek, kiek verti, laiduojantys, kad atsiskaitymai yra sąžiningi ir t.t. Blockchain principas sako, kad taip būti neprivalo. Duomenis galima saugoti ne viename, bet tūkstančiuose kompiuterių, kurių kiekvienas turi tam tikrą jų dalį, bet negali keisti bendros visumos, jeigu to neleidžia likusieji.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img2-6

Jeigu sutinkate su teiginiu, jog šiuolaikiniame pasaulyje būtent telefonas virto pačiu svarbiausiu žmogaus įrankiu, verta suklusti ir blockchain telefono idėjai suteikti šansą. Ją remiantys inovatoriai įsitikinę, kad tas prietaisas, kurį iš įpratimo vis dar tebevadiname telefonu, labai greitai turėtų virsti tikra kriptovaliutų pinigine, asmeninių dokumentų bei duomenų saugykla ir platforma, kurioje saugome informaciją, kolektyviai kuriame aplikacijas ir skaitmeninius įrankius.Inovaciju-biuro-antrastes-su-img3-6

Pirmuoju dideliu gamintoju, pristatysiančiu savo blockchain pasiryžo tapti HTC. Modelį, kuriam kūrėjai davė Exodus vardą, jau gali užsisakyti kiekvienas norintis. Kompanija naująjį telefoną ilgokai reklamavo pažadais, jog šis taps bitcoin’ų mainymosi ir asmens duomenų saugojimo įrankiu. Tiesa, šie pažadai pirmojoje modelio versijoje dar neįgyvendinti. Blockchain technologija kol kas naudojama tik papildomo duomenų saugumo užtikrinimui.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img4-7

Neskubėkime. HTC pastaraisiais metais patiria didelių sunkumų ir akivaizdžiai bando paversti Exodus savo gelbėtoju, taip skubindama patį blockchain telefono projektą. Tačiau, net jeigu jis ir nepasiteisins, tai bus puiki terpė geriau išbandyti patį principą. Exodus turės blockchain technologija paremtą, atvirą aplikacijų bei skaitmeninių piniginių kūrimo platformą. Ekspertai pabrėžia, kad būtent taip gali gimti daugybė pasaulį pakeisiančių idėjų.

Inovaciju-biuro-antrastes-su-img5-5

Futuristai (o gal tiesiog optimistai?) žada, kad blockchain revoliucionuos viską, pradedant transportu ar finansais ir baigiant telekomunikacija. Todėl kripto-telefonai yra neišvengiami. Tik ar dabar yra tinkamas laikas jiems pasirodyti rinkoje? HTC ant šios idėjos kortos pastatė labai daug ir tikisi visiems užbėgti už akių. Exodus sėkmė arba nesėkmė pasufleruos atsakymą, ar jau esame pasirengę ir ar apskritai mums reikia blockchain telefono. Jeigu jį ištiks nesėkmė, kito bandymo teks palaukti. Tiesa, nebūtinai ilgai. Panašu, kad prie tokio projekto jau dirba ir Huawei.