Patarimai

5 išmanieji įrenginiai jūsų automobiliui

2018-08-06

Kartu su vasaros kelionių jauduliu ateina ir rūpestis, kaip kelionę padaryti kuo mažiau varginančią ir kuo saugesnę. Išeitis – pasinaudoti išmaniaisiais aksesuarais, sukurtais jūsų automobiliui. Inovacijų biuras rekomenduoja išbandyti penkis tokius įrenginius.

Padangų slėgio sensoriai

640x480-1-7Tinkamas oro slėgis automobilio padangose yra ne ką mažiau svarbus nei veikiančios oro pagalvės. Esant per mažam padangos slėgiui, jos kontakto su kelio danga plotas padidėja, todėl ji sparčiau dėvisi, didėja kuro sąnaudos, padanga greičiau įkaista ir dėl to gali sprogti. Per didelis padangų slėgis mažina padangos sukibimą su kelio danga. Tad kaip palaikyti optimalų slėgį? Juk kaskart vaikščioti aplink automobilį su slėgio matuokliu nėra patogu. Sprendimas – ant kiekvienos padangos vožtuvo užsukti slėgio sensorių, kuris Bluetooth ryšiu siunčia slėgio informaciją tiesiai į išmanųjį telefoną. Tokių nedidelių įrenginių pagalba nuolatos žinosite tikslų slėgį ir temperatūrą kiekvienoje padangoje ir pripildysite jas oro tik tada, kai išties reikės. Šiuos slėgio sensorius galite surasti ir įsigyti Amazon, Ebay ar kitose internetinėse parduotuvėse.

Autoprojektorius

GPS navigacija, telefono ekranas, prietaisų skydelis, media grotuvas ir kiti prietaisai automobilyje reikalauja vairuotojo dėmesio, kai šis turi būti sutelktas tik į kelią. Bet atsisakyti technologijų teikiamų privalumų nėra lengva. Šią problemą išsprendžia autoprojektorius. Šis įrenginys tiesiog ant priekinio automobilio stiklo pateikia svarbiausią informaciją ir visiškai netrukdo matyti kelio. Taip dalis automobilio stiklo pavirsta savotišku permatomu ekranu, kurie anksčiau buvo naudojami tik lėktuvuose. Rinkoje yra keletas skirtingų autoprojektorių tipų, vieni jų pateikia tik pačią svarbiausią, bazinę informaciją, kiti rodo ir GPS navigacijos nuorodas. Šiuos projektorius siūlo tokie gamintojai kaip Garmin, Hudway Cast, Sherox, Arpenkin ir kiti.

Galinio vaizdo kameros

640x480-3-4

Galinio vaizdo kamerų technologija jau tapo įprasta naujesniuose automobiliuose. Tačiau šią ypač naudingą funkciją galima įdiegti ir senesniame automobilyje, nepriklausomai nuo to, kelintais metais jis buvo pagamintas. Automobilių aksesuarų rinkoje galima surasti įvairių „pasidaryk pats“ galinio vaizdo kamerų rinkinių, kuriuos galima nesunkiai sumontuoti patiems, tiesiog pakeičiant galinio valstybinio numerio rėmelį. Naujame numerio rėmelyje jau bus sumontuota beveik nepastebima kamera. Vaizdas perduodamas Bluetooth ryšiu tiesiai į telefone esančią programėlę, į automobilyje esantį ekraną (jei tokį turite) arba į papildomą ekraną, kurį reikia įsigyti atskirai, jei jo nėra parduodamame rinkinyje.

Išmanusis adapteris

Daugelis automobilių turi borto kompiuterį, kuris kontroliuoja įvairius automobilyje vykstančius procesus vairuotojui apie tai net nesusimąstant. Taip pat juose registruojama svarbi informacija, tokia kaip rida, įvairių sensorių duomenys, variklio būklė ir t.t. Pasitelkę šiuos duomenis, autoserviso meistrai gali sužinoti, kokias dalis verta pakeisti, kaip sureguliuoti variklio darbą ar kokias priemones parekomenduoti gedimų prevencijai. Tačiau nebūtina dažnai lankytis autoservise, kad patikrintumėte automobilio būklę – išmanusis adapteris atliks automobilio diagnostiką ir tiesiog telefono ekrane pateiks viską, ką turite žinoti. Šie įrenginiai prijungiami prie automobilio kompiuterio specialia jungtimi, o informacija į telefoną siunčiama Bluetooth ryšiu. Dedikuotos programėlės pagalba nuspręsite, ar prietaisų skydelyje užsidegusi lemputė reiškia lengvą gedimą, su kuriuo galite susitvarkyti ir patys, ar visgi verta pirkti meistrų paslaugas. Keletas pripažintų išmaniųjų adapterių prekės ženklų: Nonda ZUS, Verizon Hum+, Blue Driver, OBDLink.

Automobilio statymo asistentas

640x480-2-5

Kaip ir galinio vaizdo kameros, ši funkcija jau tapo įprasta naujų automobilių komplektacijos dalimi. Bet net ir šią technologiją galima įdiegti į senesnius automobilius. Tereikia įsigyti specialių atstumo jutiklių įrangą ir ją sumontuoti patiems arba padedant meistrams. Automobilių aksesuarų rinkoje yra ir labai paprastų sprendimų: pvz., tokius jutiklius, kaip ir jau minėtas galinio vaizdo kameras, galima sumontuoti vos pakeičiant galinio valstybinio numerio rėmelį, kuriame jau yra sumontuoti atstumo jutikliai. Tokią sistemą galima susieti su išmaniuoju telefonu per Bluetooth ryšį ir šis tampa jūsų pagalbininku saugiai statant automobilį aikštelėje. Jutiklių rinkinius, kuriuos galite sumontuoti patys, taip pat rasite Amazon, Ebay ar lietuviškose internetinėse parduotuvėse.

Kai jau pasirūpinote saugia ir komfortiška atostogų kelione automobiliu, verta pagalvoti ir apie kitus atostogų pagalbininkus. Inovacijų biuras rekomenduoja išbandyti TOP 10 programėlių, išspręsiančių kelionių rūpesčius. 

Skaitykite

 

 

    Prenumeruokite technologijų naujienas: