Išmanieji įrenginiai

5 geriausi telefono priedai kūrėjui

2017-07-22

1090x232-4.jpgNiekas nebeabejoja – išmanusis telefonas yra universaliausias kada nors sukurtas į kišenę telpantis įrankis. Vien juo galima ir filmą sukurti, ir fotografijų konkurse laimėti, ir dainą sumiksuoti, ir romaną parašyti, ir net pamatuoti, ar tiesiai paveikslą pakabinai. Tačiau yra vienas geresnis daiktas už išmanųjį telefoną – tai išmanusis telefonas su būtent Jūsų išsikeltai užduočiai skirtais priedais. Pažiūrėkime, kokių dar tobuliau vaizdo turinį kurti padedančių priemonių jau yra išmaniajam telefonui.

Stovas telefonui

640x480 cover-1.jpgLabai paprastas, tačiau stulbinančiai naudingas priedas. Nori filmuoti sulėtintai ar pagreitintai, ar kad nebūtų drebančios rankos efekto? Nori stabiliai fotografuoti save su visa kompanija? Nori daryti ilgo išlaikymo nuotraukas prietemoje? Visa tai itin sunku atlikti telefoną laikant savo drebančiose rankose. Todėl bet koks telefoną stabiliai laikantis trikojis ar priklijuojamas stovas tampa tiesiog būtinu priedu kiekvienam, kas nori telefonu kurti bent šiek tiek kokybiškesnį vaizdo turinį.

Lietuvoje rasime 10–30 eurų kainuojančių „Formax“, „Benro” ir kitų kompanijų trikojų bei kitos formos stovų telefonams.

Asmenukių lazda

Tegul kas nori mėgina paversti šį genialiai paprastą telefono priedą patyčių objektu, tačiau geresnio daikto kol kas niekas taip ir nesugalvojo. Tai gali patvirtinti visi „Pildyk” vartotojai, kurie už bonus jau pasiėmė savo mini asmenukių lazdą.

640x480 selfie stick.jpgO mes tiesiog priminsime, kad norint telefonu patogiai fiksuoti save, ir dar taip, kad nuotraukoje matytųsi ne tik viena akis su nosies šnerve, bet ir šiek tiek aplinkos, asmenukių lazdelė tampa nepakeičiama. Telefono kameros kampas dažnai nėra pakankamai platus, kad laikoma ištiestoje rankoje kamera aprėptų visą norimą vaizdą, tad ranką pailginanti lazdelė su fotografavimo mygtuku – protingas pasirinkimas.

Papildomi lęšiai kamerai

Telefono kamera gali būti kiek nori gera, tačiau jos lęšis niekuomet neprilygs keičiamiems profesionalaus fotoaparato objektyvams. Tad kodėl gi nepridėjus keičiamų objektuvų telefonui?

640x480 lesiai.jpgPirmiausia pasirodę tik „iPhone” skirti papildomi lęšiai dabar pritaikomi vis įvairesniems telefonų modeliams (perkant būtina įsitikinti, ar tik Jūsų telefono modeliui). Tokių objektyvų rinkinį dažniausiai sudaro bent vienas itin plataus kampo lęšis (kuria „žuvies akies” efektą), priartinantis teleobjektyvas ar itin mažus objektus iš arti fotografuoti leidžiantis macroobjektyvas. Dabar populiarus segtuko formos tvirtinimo elementas leidžia lęšį priderinti ir prie galinės, ir prie asmenukių kameros.

Lęšių kaina priklauso nuo kokybės ir svyruoja nuo 6 iki 100 eurų (dažniausiai rasime už 25 eurus). „Mobi-Lens”, „Photojojo”,  „Ollo Clip”, „Mpow”, „Amir” ir t.t. Visų jų gamintojų tikrai neišvardinsime, tačiau Jums padės trumpa paieška internete. Arba apsilankymas Tele2 salone

Stabilizuotas telefono laikiklis

640x480 Gimbal-1.jpgAngliškai vadinamas „Gimbal“ stabilizuotas kameros laikiklis – įrenginys ne iš pigiųjų. Tad ir įsigyti tokį savo telefonui drįs ne kiekvienas. Jis atrodo lyg telefono stovo ir asmenukių lazdos hibridas, kurį sukūrė ateiviai. Kodėl ateiviai? Nes kai matai, kaip prie vienoje rankoje laikomos lazdelės pritvirtintas telefonas tiesiog stebuklingai stabiliai žvelgia į vieną tašką, nesvarbu, kiek mes tą ranką kratome ar sukiojame, nejučia kyla mintys apie ateivių technologijas.

Išties viskas ne taip sudėtinga. „Gimbal’ai“ kompensuoja bet kokį rankos drebėjimą ar nepageidaujamus judesius, nes čia įrengti varikliukai su giroskopiniais davikliais stabilizuoja jį keliose plokštumose.

Kaip ir minėjome, visa ši technika kainuoja nepigiai, tad stabilizuotas trijose plokštumose elektroninis „Gimbal“ atsieis nuo 150 iki 400 eurų. Pavyzdžiui, kokybiškas ir populiarus „DJI Osmo“ kainuoja apie 340 eurų.

Daugiau apie skirtingus telefono kameros stabilizatorius skaitykite mūsų straipsnyje „5 kameros stabilizatoriai filmuojantiems telefonu“.

Mikrofonas

Daugelis telefonų šiais laikais turi bent tris mikrofonus ir sėkmingai gali įrašinėti erdvinį stereogarsą, tad, atrodytų, kam reikalingas kažkoks išorinis mikrofonas?

640x480 mikrofonas-1.jpgOgi, pavyzdžiui, tam, kad geriau įrašytų garsą ta kryptimi, kurią filmuojate, o ne triukšmą iš visų pusių. Tai puikiai atlieka į ausinių lizdą jungiamas „Mighty Mic“, kuris, tiesa, netinka labai garsiam triukšmui įrašinėti. Arba tam, kad įrašytų kur kas aukštesnės kokybės stereo garsą, kaip tai daro į tą patį ausinių lizdą jungiamas „Olympus ME-51S“. Arba tam, kad mikrofoną galėtumėte prisisegti prie savo drabužių, ir kad ir ką befilmuotumėte, geriausiai girdėtumėte savo komentarą. Tam skirtas, pavyzdžiui, mikrofonas „LAV Mic“.

Tačiau patys geriausi mikrofonai gaminami specialiai „iPhone“ telefonams. Jungiami prie „lightning“ jungties šie aukštos klasės įrenginiai turi įdiegtą skaitmeninį garso keitiklį, tad gali įrašyti net aukštos raiškos garsą. Tokie kainuoja tikrai nemažai – „Blue Microphones Mikey“, „Zoom IQ6“, „Shure MV88“ atsieis nuo 80 iki 150 eurų, – tačiau prijungęs prie „iPhone“ turėsi niekuo profesionaliai įrašų studijai kokybe nenusileidžiantį garso įrašą.

Daugiau apie naudingus telefonų priedus, paversiančius Jūsų mobilųjį dar išmanesniu, skaitykite mūsų skiltyje „Priedai“.