Patarimai

4 svarbios aplikacijos išmanioms kelionėms mieste

2017-11-21

inovaciju_biuras_4_svarbios_aplikacijos_ismanioms_kelionems_mieste_1.jpgAr kada nors teko susidurti su situacija, kai prireikė greito transporto mieste? Norint greitai nukeliauti iš taško A į tašką B, nebereikia nuolat ieškoti taksi numerių ar klausinėti praeivių apie autobusų ar troleibusų tvarkaraščius. Visa tai ir dar daugiau siūlo jūsų išmanusis telefonas! Juk dabar kaip niekada paprasta išsikviesti taksi, sužinoti viešojo transporto grafiką ar net išsinuomoti automobilį vos keliais mygtuko paspaudimais. Todėl jeigu nuolat patenkate į keblias situacijas ar dažnai svečiuojatės didžiuosiuose Lietuvos miestuose, jums reikia atkreipti dėmesį į kelias programėles, kurios gerokai supaprastins keliones miesto ribose.

„Uber“

inovaciju_biuras_4_svarbios_aplikacijos_ismanioms_kelionems_mieste_uber.jpg

„Uber“ – tai prieš keletą metų į Vilnių atsikrausčiusi tarptautinė kompanija, teikianti tarpininkavimo paslaugas tarp vežėjų ir keleivių. Mobilioji aplikacija veikia labai paprastai – į savo išmanųjį telefoną atsisiunčiate specialią programėlę, joje užsiregistruojate kaip keleivis arba vairuotojas, suvedate savo banko sąskaitos duomenis ir naudojatės „Uber“ teikiamomis paslaugomis. Programėlė naudoja telefono GPS funkciją ir, jeigu esate paprastas keleivis, tiksliai nurodo jūsų buvimo vietą artimiausiems „Uber“ vežėjams. Užsakius kelionę, keleivis ekrane mato vairuotojo nuotrauką, vardą ir automobilio markę, modelį bei numerį, taip pat gali realiu laiku stebėti atvykstantį automobilį. Programėlė leidžia matyti, koks yra artimiausio „Uber“ vairuotojo atstumas nuo žmogaus buvimo vietos ir prognozuoja kelionės laiką, trukmę bei kainą. Atvykus į tikslą, jums automatiškai išsiunčiama kelionės ataskaita, kurioje pateikiama detali paslaugos kaina, informacija apie vairuotoją ir tikslus kelionės maršrutas. Aplikacija taip pat siūlo įvertinti jus vežusį vairuotoją. Vėliau šis vertinimas matomas ir kitiems aplikacijos naudotojams. Svarbu paminėti, kad susiejus savo „Uber“ paskyrą su banko sąskaita, jums nebeprireiks su savimi nešiotis grynųjų pinigų – aplikacija automatiškai nuskaičiuos kelionės kainą nuo jūsų sąskaitos. Tiesa, pagrindinis „Uber“ trūkumas yra tas, kad ši aplikacija kol kas veikia tik Vilniaus mieste. 

Atsisiųsti

    Atsisiųsti      

„eTaksi“

inovaciju_biuras_4_svarbios_aplikacijos_ismanioms_kelionems_mieste_etaksi.jpg

„Uber“ atėjimas į Lietuvos rinką konkurentus privertė susiimti. Iki tol beveik visas taksi bendroves sujungusi lietuviška kompanija „eTaksi“, leidžianti išsikviesti transportą internetu ar SMS žinute, išleido aplikaciją ir pradėjo teikti pavėžinimo paslaugas. Skirtingai nuo „Uber“, „eTaksi“ veikia ne tik Vilniuje, bet ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Anykščiuose, Šiauliuose ir panašiai. Be to, „eTaksi“ vežėjų kataloge rasite ne tik pavienius vairuotojus, tačiau ir taksi įmones. Kaip ir „Uber“, lietuviškasis „eTaksi“ taip pat veikia GPS principu, rodo automobilio markę, planuojamą kelionės kainą, laiką ir taip toliau. Tiesa, priešingai nuo „Uber“, „eTaksi“ neturi funkcionalumo, susiejančio aplikaciją su jūsų banko sąskaita, tad už kelionę teks mokėti pačiame automobilyje.

Atsisiųsti

    Atsisiųsti

 

„CityBee“

Jei gyvenate Kaune arba Vilniuje, ko gero, jau ne kartą teko pamatyti „CityBee“ automobilius ir dviračių stoteles. „CityBee“ – tai dalijimosi transporto priemonėmis bendrovė, kuri leidžia laikinai išsinuomoti dviratį ar automobilį savoms reikmėms. Į savo telefoną jums reikia atsisiųsti „CityBee“ aplikaciją, užsiregistruoti, susieti savo paskyrą su banko sąskaita ir viskas – galite pradėti naudotis šio serviso paslaugomis. Įsijungus aplikaciją, jums pateikiamas „CityBee“ žemėlapis, kuriame matote įvairius miesto taškus su laisvais kompanijos dviračiais ir automobiliais.  Išsirinkę artimiausią ir pageidaujamą transporto priemonę, tiesiog pasirenkate laiką, kuriam ją nuomositės. Tada ji automatiškai atsirakina ir galite pradėti savo kelionę. Svarbu paminėti ir tai, kad į nuomos kainą įskaičiuotas automobilio kuras, draudimas ir techninė priežiūra.

Atsisiųsti

    Atsisiųsti 

 

„Trafi“

inovaciju_biuras_4_svarbios_aplikacijos_ismanioms_kelionems_mieste_trafi.jpg

Paskutinioji programėlė mūsų sąraše – naujoji „Trafi“. Seniau programėlė buvo skirta tik viešajam transportui, o  dabar ji nurodo artimiausias viešojo transporto stoteles, autobusų ir troleibusų grafikus. Svarbiausia naujovė – programėlė leidžia planuoti savo kelionę, integruojant ir kitas aplikacijas. Įvedus į aplikaciją pageidaujamą kelionės tikslą, naujoji „Trafi“ pasiūlo jums net kelis kelionės būdus. Programėlėje jau įdiegtos „CityBee“ funkcijos, o netrukus planuojamas atnaujinimas, kuris integruos ir pavėžėjimo aplikacijas. Be to, „Trafi“ leidžia sekti viešąjį transportą, stebėti eismo situaciją jūsų planuojamame kelyje ir taip toliau. Beje, programėlė puikiai veikia ne tik Lietuvoje – greta didžiųjų Lietuvos miestų, „Trafi“ veikia Rygoje, Taline, keliuose Turkijos miestuose ir netgi Brazilijoje.   Atsisiųsti     Atsisiųsti

 

 

Jei naudojate kelionių programėles, telefonas tikrai prašys leidimo dalintis jūsų buvimo vieta. Tačiau jis gali prašyti prieigos ir prie kitų duomenų. Jeigu norite jaustis saugūs, prieš dalindamiesi privačia informacija būtinai perskaitykite straipsnį „Žiūrėk, ką siunti, arba apie tai, kokius duomenis patiki diegiamai programėlei“.

Skaitykite