Patarimai

4 aplikacijos, kurios išėjo, kad sugrįžtų

2018-11-08

It really whips the lama’s ass“ Atsimenat šituos žodžius? Legendinį Winamp savo kompiuteriuose kažkada turėjo kiekvienas. Ko gero, daugelis jau spėjote jį palaidoti. Staigmena! Naujieji Winamp savininkai žada, kad kitąmet programėlė grįš su trenksmu. Ši žinia privertė susimąstyti: kas dar iš tokių pražuvėlių planuoja savo sugrįžimą, o kas jau dingo amžiams?

4-programos1

Pradėkim nuo to paties Winamp’o. Prieš 10-15 metų jis buvo kiekvienam kompiuteryje. Taip klausėm kompaktinių diskų ir nelabai legalių mp3 failų. Winamp’as ne tik leido patogiai kataloguoti muziką, bet ir išsiskirti visokiomis stilingomis temomis (ech, tas puikusis MMD3 plėtinys).

Galiausiai jį pribaigė populiarėjantys iTunes, YouTube ir, visų svarbiausia, stream’inimo platformos. Prieš penkis metus šis projektas buvo apleistas. Visgi entuziastingų fanų dėka jo gyvastis buvo palaikoma. Bendruomenė net pati kūrė atnaujinimus, ir net įkvėpė Winamp savininkus Radionomy.

Kitąmet bus pristatyta visiškai nauja produkto versija, kuri siūlys viską: prieigą prie stream’inimo platformų, podcastų, debesijos, galimybę kurti grojaraščius ir t.t. Kaip tai atrodys ir veiks – nežinia. Ar kažkas iš to pavyks? Velniai žino. Tačiau, milijonai jam šansą tikrai duos vien iš nostalgijos.

4-programos2

Internetas yra žudikas. Jis pribaigė kompaktinius diskus ir DVD, transformavo televiziją ir radiją. O visai tai prasidėjo nuo senamadiškų failų keitimosi platformų. Pirmoji tokia amerikietiškoji Napster, įstūmusi grupę Metallica į skurdą. Lietuvoje veikė zMule ar ApexDC.

Šios platformos, visai kaip ir torrentai, šiandien beveik nebeteko prasmės. Piratavimui lieka per mažai priežasčių. Netflix, Amazon Prime, Spotify, Apple Music, YouTube viską siūlo kokybiškiau, patogiau ir tik šiek tiek brangiau. Užkietėję piratai šiandien veikia labiau iš pašaukimo.

Kas tuomet laukia tų senųjų mohikanų? Mirtis arba reinkarnacija. Pavyzdžiui, Napster tikisi pastarosios. Įrankis iš esmės transformavo save ir pavirto legalia (!) stream’inimo paslauga. Kabliukas tik vienas: ar gali ji konkuruoti su Spotify ar Apple Music?

4-programos3

Prieš 15 metų jis ne tik pakerėjo pasaulį, bet ir įvarė nepilnavertiškumo kompleksą lietuviams, kurie jau daugybę metų desperatiškai bando sukurti „savo Skype“. Įrankis, buvo milžiniška inovacija. Su juo galėjai realiu laiku susirašinėti, kalbėtis, dalintis nuorodomis ir dokumentais. Skype daug ką privertė permąstyti savo gyvenimus. Mobiliuosius operatorius irgi.

Tačiau šiais laikais dar tebesinaudoja Skype? Jį jau visiškai baigia pakeisti Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp ir kitos, jam niekuo nebenusileidžiančios funkcionalumu, o tuo pačiu lenkiančios paprastumu ir universalumu.

Tiesa, tai tikrai dar nėra estų kūrinio pabaiga.. Savininkai iš Microsoft į jį aktyviai tebeinvestuoja.. Skype virto Windows 10 komplektacijos dalimi. Tiesa, dabar tai labiau korporatyvinės, o ne asmeninės komunikacijos įrankis. Kitaip tariant, emodžio (mooning) laikai, deja jau praeityj.

4-programos4

Paint’as neabejotinai yra viena daugiausiai nostalgijos keliančių programų. Kai pernai Microsoft paskelbė prie jos daugiau nebedirbsianti prie (kitaip tariant, paliksianti likimo valiai), internete nuvilnijo nusivylimo banga. Net ne taip svarbu, kad Paint’u jau daug metų nelabai kas nesinaudojo.

Šios programos vertė labiau emocinė. Ji primena dienas, kai internetas dar nebuvo toks greitas ir naršymas po jį siejosi su laukimu. Kada kažkas parsisiųs, kada kažkas užsikraus? Ką tokiu metu veikti. O juk piešti, spalvinti. Paint’as mums primena šiek paprastesnius, nostalgiškus laikus, kurių smagu ilgėtis.