Inovacijos

10 tūkstančių ar 2 megapikseliai – ar skaičius svarbus telefono kamerai?

2014-05-20

megapixeliai_ilgas.jpg
Turbūt pastebėjote, kad pristatant naujus telefonų modelius, būtinai pasigiriama, kad telefono kamera turės dar daugiau megapikselių nei pirmtakai ar konkurentai. Tačiau ką iš tiesų reiškia 5, 8 ar 12 MP? Ar visada daugiau yra ir geriau?

Pikselių pasaulyje 

 Pradėsime nuo labai paprasto palyginimo – tam, kad atspausdintumėte padorios kokybės A4 formato nuotrauką, telefono kamera turi būti apie 8 megapikselių (netgi šiek tiek daugiau). Taigi iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad kuo daugiau MP, tuo geresnės kokybės nuotraukas turime.

Išties, visas kokybiškos nuotraukos stebuklas slypi tame, kaip pikselių skaičius yra priderintas prie telefono kameros sensoriaus. Sensorius fiksuoja šviesą ir paverčia ją tuo, ką matome savo nuotraukose. Nuo jo priklauso nuotraukos dydis, ryškumas, nuotraukos kokybė esant prastam apšvietimui. Taigi iš esmės – kaip gerai jūsų nuotraukos atrodo. Kuo didesnis sensorius, tuo didesni pikseliai, o kuo didesni pikseliai, tuo daugiau šviesos galima pagauti. Pikselių dydį lemia ekrano rezoliucija – esant didelei ekrano rezoliucijai, pikselis gali užimti vieną ekrano tašką, esant mažesnei rezoliucijai, jis gali užimti du taškus ir pan. O ekrano rezoliucija priklauso nuo to paties sensoriaus. Taigi čia uždaras ratas.

Kai kurie telefonų gamintojai, siekdami pasipuikuoti pikselių skaičiumi, jų ant sensoriaus prikauna kuo daugiau, o tai reiškia, kad pikseliai yra mažesni ir pro juos šviesa patenka sunkiau. Taigi daugiau pikselių telefono kameroje tikrai nebūtinai yra geriau.

Taip pat svarbu atsižvelgti ir į telefono vaizdo procesorių, t.y. kaip greitai nuotrauka išties užfiksuojama po mygtuko paspausdinimo. Nes kuo ilgesnis laiko tarpas, tuo didesnė tikimybė, kad nuotrauka išeis neryški ir nesufokusuota. Vaizdo procesorius susijęs ir su visokiais nuotraukų fiksavimo algoritmais, bet apie juos nesiplėsime.

Telefonų su geriausiomis kameromis „topas“

–          „Samsung Galaxy S5“: nors dar šviežias rinkoje, šis modelis vartotojų jau įvertintas už itin gerą nuotraukų kokybę, greitą fokusavimą ir dvi itin smagias funkcijas. Pirmoji funkcija, „Shot&More”, leidžia nuotraukas gerokai pakeisti, pavyzdžiui, ištrinti vadinamus „photobomberius“, t.y. žmones jums nežinant išdarinėjančius juokingas grimasas kur nors fone. Taip pat išsirinkti gražiausiai pavykusius veidus ir palikti tik juos. Antroji funkcija vadinasi „Selective Focus“, kuri leidžia keisti nuotraukos fokusuotę.

–          „Sony Xperia Z2“: Šio telefono kamera turi 20,7 MP, bet į šį sąrašą jis pateko ne todėl. Telefonas turi 1/2.3 colių sensorių (standartinis yra 1/3 colių) Tai reiškia, kad į tokį sensorių gali sutilpti daugiau didesnių pikselių ir daugiau šviesos. Tiesa, labiausiai „Xperia Z2“ išsiskiria tuo, kad jis atsparus vandeniui ir nuotraukas galima daryti kur tik panorėjus.

–          „HTC One“ (M8) – HTCpasinaudojo principu, kad daugiau ne visada yra geriau. Jis sumažino išmaniojo telefono fotoaparato rezoliuciją, kas reiškia didesnius pikselius ir daugiau surenkamos šviesos. HTC tai vadina „ultrapikseliais“. Didžiausias mobiliojo telefono privalumas, kad juo galima užfiksuoti geros kokybės nuotraukas esant prastam apšvietimui, jose būna mažiau vadinamojo nuotraukų triukšmo, t.y. visokių išsikraipymų ir neatitikimų.

Tiek apie pikselius ir telefonų kameras. Kokia yra jūsų telefono kamera? Ar esate ja patenkinti?