Įdomūs įrenginai

10 patraukliausių visų laikų kino robotų

2019-07-22

Artėjantis dirbtinio intelekto amžius skatina susimąstyti apie tai, kokią išvaizdą tam intelektui derėtų suteikti. Ar norime, kad jis atrodytų kuo mielesnis ir patrauklesnis?  O kur dar ieškoti atsakymo į šį neįmanomą klausimą, jei ne kine? Čia jau kokį šimtmetį dirbtiniu intelektu apdovanoti robotai arba tarnauja žmonėms, arba kariauja su jais.

Deja, tenka pripažinti, kad kino kūrėjai kažkodėl dažniau renkasi pastarąjį variantą. Ar tai būtų modelis T-800 („Terminatorius“), ar androidas-sociopatas Ashas („Svetimas“) – kuo robotas labiau primena žmogų, tuo labiau tuo žmogumi jis nori atsikratyti. Kaip ten bebūtų, net ir tarp blogiečių rasi tokių, su kuriais norisi būti. Netrūksta ir kitokių, labiau sektinų pavyzdžių. Arnoldas Lukošius pristato dešimt kino robotų, su kuriais norisi susitikti. 

_1-20Ir kas galėjo pagalvoti, kad šis ateities bobcat’as nugalės praktiškai visose kada nors rengtose apklausose, kuriose būdavo renkamas mieliausias robotas. Iš tikrųjų, kam gali nepatikti vienišiausias ir labiausiai užsispyręs sąvartynu paverstos Žemės tvarkytojas, kurio regėjimo kameros išraiškingos, lyg šunyčio akys, o naivus atsidavimas išties gali išgelbėti net pasaulį? Liūdina tik tai, kokia reali atrodo šiame filme vaizduojama Žemės ateitis.

_2-55Tikrasis Žvaigždžių karų herojus kiek primena šiukšlių dėžę ant ratų, tačiau geresnį ir naudingesnį draugą net įsivaizduoti sunku. Jis užsispyręs, drąsus, jaučia praktiškai žmogiškas emocijas, gali išjungti ar įjungti bet kokį mechanizmą, projektuoti holograminį vaizdą, o taip – ir tai svarbiausia – saugo ir, reikalui esant, paduoda lazerinį kardą. Žodžiu, net vaikas neabejodamas patvirtintų – tai protingiausia ir draugiškiausia kada nors regėta važinėjanti statinaitė.

_3-56Ava tokia graži, tyra ir gyva, kad neįmanoma jos nepamilti. Ji iškelia ir kitą svarbią dilemą, kurią neišvengiamai teks spręsti dirbtinio intelekto kūrėjams: ar žmogus, sukūręs nors ir dirbtinę, bet visgi gyvybę, turi teisę ją savintis? Ava tikrai verta būti patraukliausių robotų dešimtuke, nes savyje ji turi kažką labai žmogiško. Žiūrėdama į ją, jauti, kad nevalia kėsintis iš jos atimti tai, ką suteikei – gyvybė yra dalykas, už kurį kovos bet kuris gyvas sutvėrimas.

_4-51Kaipgi be nepakeičiamo R2D2 vertėjo, 6 milijonus komunikavimo būdų žinančio protokolų roboto C-3PO? Tai, turbūt, pats negrėsmingiausias robotas, kokį kada nors sugalvojo kino kūrėjai. Neabejojame, kad kiekvienas, pamatęs šį skardinį humanoidą, akimirksniu atpažins, kas jis ir iškart pasijus ramiau. Apginti jūsų C-3PO nesugebėtų nuo nieko, bet dantį priešui užkalbėti ir draugą pralinksminti jis tikrai gali.

_5-481986 m. filmo Trumpas sujungimas herojus – pabėgęs karinis robotas, kuris, įvykus trumpam sujungimui, netikėtai įgijo ir itin tobulą dirbtinį intelektą, ir tikro taikdario pažiūras. Pakanka pamatyti, kaip jo akys išraiškingai seka drugelio judesius, kad suprastum, jog tai itin draugiškas robotas. Tiesa, visos tos švelnybės dar nereiškia, kad lazeriais ir visa kita karine amunicija aprūpintas Johny 5 negali apginti savęs ir savo draugų.

_6-1Marvel serijos robotas-androidas buvo sukurtas iš sintetinio vibraniumo (kad ir kas tai bebūtų…), tad jo kūnas gali praktiškai viską, ką tik sugebėtume sugalvoti, ir dar daug ką, ko net neįsivaizduojame. Kai Keršytojai nugvelbė jo kūną iš kito androido Ultrono ir perkėlė į jį Starko sukurtą dirbtinį intelektą J.A.R.V.I.S., Vision tapo žmonijos gynėju ir superherojų komandos nariu. Galiausiai Vision žuvo, bet vis tiek pateko į robotų, su kuriais norisi susitikti, dešimtuką.

_7Tai tragiško likimo robotas-replikantas iš filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis“. Androidas sukurtas visų pirma tam, kad teiktų paslaugas ir malonumus. O, kad darytų tai kaip įmanoma geriau, žiaurių kūrėjų Rachel aprūpinta žmogiška siela ir netikro žmogaus gyvenimo atsiminimais. Jos įsitikinimas, kad yra žmogus kelia tokią simpatiją, jog taip ir traukia prieiti, paguosti ir apginti.

_8Savo grožiu šis androidas pasaulio gal ir neišgelbės, bet štai galia ir protu – gali. Neabejotinai vienas įdomiausių „Žvaigždžių kelio“ visatos herojų tikrai būtų tas draugas, kurį norėtume turėti šalia. Jis viską žino, praktiškai viską gali, yra stiprus, greitas, ramus ir logiškas visose situacijose, mokantis reikšti emocijas, bet niekada niekam nepakenkęs. Tam tikra prasme – tai idealus pagalbininkas su dirbtiniu intelektu.

_9Nieko bendro su Sony telefonais šis dirbtiniu intelektu apdovanotas žmogaus draugas iš filmo „Aš, Robotas“ neturi. Pasaulyje, kuriame žmogaus ir roboto santykius reguliuoja trys robotikos taisyklės, Sonny yra išimtis – robotas, galintis jas pažeisti. Kitaip tariant, galintis pakenkti žmogui. Tad kodėl jis vertas būti draugu? Matyt todėl, kad padėjo išgelbėti žmoniją nuo „paklusnių“ robotų. O be to, jis dar ir atrodo taip, lyg būtų kurtas Apple dizainerių.

_10Taip, šis monstras nėra nei labai patrauklus, nei kažkoks išskirtinai draugiškas, nei naudingas. Kodėl jis šiame sąraše? Mat tai bene pats naudingiausias ir įtakingiausias visų laikų kino robotas. Pirmą kartą pasirodęs 1954 m filme „Uždraustoji planeta“, Robby vėliau suvaidino bent 30 filmų bei televizijos serialų. Galime drąsiai teigti, kad jo išvaizda suformavo ne vienos kino žiūrovų kartos įsivaizduojamą ateities roboto stereotipą. Lėtas, ne itin išmanus, ekskavatoriaus gracijos mechaninis tarnas – kas nenorėtų sutikti tokio ateities pranašo?