Patarimai

10 patarimų, kaip padaryti gerą nuotrauką telefonu

2018-05-21

Gerai nuotraukai užfiksuoti vien prabangaus išmaniojo telefono neužtenka. Net jei telefono kamera būtų išmanesnė už patį jos šeimininką. Pasiekti geresnių rezultatų paprasta – fotografuojant užtenka laikytis keleto kompozicijos taisyklių.

1. Naudokite vedančias linijas

Kai kurios nuotraukos tiesiog pasąmoningai patraukia žiūrovo dėmesį. Taip yra dėl to, kad jose yra vedančių linijų – tiesių ar vingiuotų. Mūsų žvilgsnis natūraliai linkęs sekti paskui jas. Pavyzdžiui, link horizonto besitęsiantys traukinio bėgiai, laiptai, ar vingiuotas miško takelis.

2. Koncentruokitės į fotografuojamą objektą
10 patarimų, kaip padati gerą nuotrauką telefonu-5

Daugelis profesionalių nuotraukų vaizduoja tik vieną objektą. Neperkraudami nuotraukos daugybe detalių, galite skirti papildomo laiko geresnei kompozicijai. Fotografuojamas objektas turėtų užpildyti ne daugiau nei trečdalį visos nuotraukos ploto. Likusi erdvė nuotraukoje turėtų būti švari ir neblaškanti dėmesio, taip nuotrauka greičiau patraukia dėmesį.

3. Ieškokite netradicinių perspektyvų

Kitaip tariant, ieškokite įdomesnių požiūrio kampų. Iš netikėtų perspektyvų padarytos nuotraukos patraukia dėmesį, yra labiau įsimintinos.

4. Ieškokite simetrijos

Simetriškus objektus atpažinti paprasta: jie yra vieni kitų veidrodiniai atspindžiai, todėl vaizdą galima padalinti į dvi identiškas dalis. Tai vienas iš paprasčiausių būdų sukomponuoti estetišką nuotrauką.

5. Žaiskite su atspindžiais

Po lietaus pamatę didesnę balą, gerai ją apžiūrėkite – galbūt joje įžvelgsite senamiesčio bažnyčios bokštų atspindį. Tokie kadrai įdomesni, nes priverčia stebėtoją pasukti galvą ir kiek ilgiau pažvelgti į nuotrauką.

6. Naudokite pagalbines linijas geresnei kompozicijai

10 patarimų, kaip padati gerą nuotrauką telefonu-3

Tai vienas iš paprasčiausių būdų pagerinti savo nuotraukų estetinę kokybę. Telefono kameros nustatymuose įjunkite papildomą tinklelį, kuris kadrą horizontaliai ir vertikaliai padalija į devynis proporcingus langelius. Toks tinklelis kaskart komponuojant nuotrauką primins apie „trečdalių taisyklę“ (angl. „rule of thirds“). Remiantis šia taisykle, svarbiausi kompozicijos elementai turėtų būti išdėstyti ant linijų susikirtimo taškų. Šiose vietose esantys objektai natūraliai patraukia mūsų žvilgsnį.

7. Ieškokite pasikartojančių raštų

Pasikartojantys raštai gamtoje ar mieste taip pat maloniai patraukia žvilgsnį. Jie gali pasitaikyti pasikartojančių geometrinių formų ar objektų, spalvų, formų pavidalu.

8. Venkite „zoom“ funkcijos

Kai norite priartinti toliau esantį objektą, neišvengiamai nukenčia nuotraukos kokybė, nes iš tiesų programinė įranga tik padidina pačius pikselius. Geriausias būdas priartinti objektą – tiesiog prieiti arčiau.

9. Naudokite natūralią šviesą

Fotografuodami telefonu, venkite naudoti blykstę. Taip darytos nuotraukos dažniausiai atrodo nenatūralios. Objektas praranda gylį, o ryški šviesa tiesiog „išdegina“ smulkias detales iki baltumo.

10. Nebūkite šabloniški

640x480-4

Jūsų nuotraukos taps kokybiškesnės nebūtinai tada, kai įsigysite telefoną su geresne kamera. Turimo įrenginio galimybes maksimaliai išnaudosite tik tuomet, kai nors kiek išmanysite kompozicijos pagrindus. O svarbiausia – kai savo nuotraukomis stengsitės papasakoti ką nors įdomaus. Tad nebijokite eksperimentuoti, kvailioti ir paskirti šiek tiek daugiau laiko akimirkai užfiksuoti.

Kad jūsų nuotraukos būtų dar geresnės, verta susipažinti ir su technine fotografijos puse. Plačiau apie tai –  mūsų straipsnyje „Telefono kamera: svarbūs dalykai, kurių nežinojote“.

Svarbiausios technologijų naujienos – prenumeratoriams!

 

Skaitykite

 

Svarbiausios technologijų naujienos – prenumeratoriams!