Patarimai

10 negirdėtų faktų apie kinetinę 4G ryšio muzikinę instaliaciją

2017-06-08

4G internetas.jpgNuostabu – „Tele2“ 4G internetas suskambo muzikos garsais, o visi „Tele2“ 4G interneto vartotojai yra šios muzikos natos ir melodija. Tačiau ne mažiau įdomu ir tai, ką ir kaip daugiau nei pusę metų darė 70 žmonių, kad neapčiuopiami interneto duomenys virstų muzika? Štai dešimt faktų, kurie parodo, kokio masto užduotį teko išspręsti šio instrumento kūrėjams.

  1. Sugalvotas technologinis projektas – 4G internetą nešančias radijo bangas parodyti garso bangomis – pradėjus jį įgyvendinti virto menu. Viską, ką matome ir girdime, sugalvojo ir realizavo kompozitorius Andrius Šarapovas. Taip jis sausus statistinius duomenis pavertė muzikos emocija.
  2. Instrumentas užima visą meno galerijos „Tsekh“ (Vytenio g. 6, Vilnius) salę. Tinkamiausios erdvės paieškos truko apie du mėnesius. Galerijos ekspozicijas planuoja metus į priekį, kai kurių akustika pasirodė per prasta, kai kurios negalėjo patikėti, kad toks meninis projektas įmanomas. „Tsekh“ vadovas Aleksandras Ščeluščenko sutiko nukelti suplanuotą parodą, o salės akustika pasirodė idealiai tinkama.
  1. Instrumentas pagamintas specialiai pritaikius jį prie galerijos erdvės. Jį sudaro 77 moduliai, kurių kiekvienas gali garsiau ar tyliau, ilgiau ar trumpiau groti vieną natą. Beje, kiekvieną kabantį modulį laikantys keturi trosai išties yra jį maitinantys elektros laidai.
  1. Tarp modulių yra keturi išilginiai siauresni praėjimai ir vienuolika platesnių, išdėstytų skersai. Todėl vienu metu salėje muzikos gali klausytis apie 15–20 žmonių – didesnis skaičius negalėtų patogiai apžiūrėti, kaip veikia moduliai ir tinkamai pajusti skambesio įvairiose salės vietose.
  1. Instrumentas groja keturis tonus: „C“ (do) nata skamba Lietuvos rytai, „D“ (re) skamba Lietuvos pietūs, „F“ (fa) yra Lietuvos vakarų nata, o „G“ (sol) – šiaurė. Be to, jos išdėstytos per keturias oktavas – yra keturi skirtingų aukščių „C“ klavišai, keturi „D“ ir t.t. Taigi iš viso girdime skambant 16 skirtingų natų.
  1. Vienas muzikos taktas atitinka vieną sekundę „Tele 2“ 4G interneto srauto. Skirtingos gamos natos atitinka keturis Lietuvos regionus. Kuo daugiau persiunčiama duomenų, tuo muzika skamba aukštesne oktava, kuo daugiau prisijungimų, tuo muzika skamba garsiau.
  1. Garsas išgaunamas, kai pritrauktas elektromagneto specialia technologija siūlu apvyniotas plaktukas sutrenkia į vibrafono klavišą. Klavišus specialiai šiam projektui pagamino antra didžiausia Europoje tokio tipo muzikos instrumentų gamykla Lenkijoje. Skambesį nutraukti gali elektromagnetu valdomas slopintuvas.
  1. Kiekvieną modulį apšviečia Latvijoje gamintas specialus baltas LED žibintas, kurio švieselių mirksėjimo greitis priklauso nuo muzikos intensyvumo.
  1. Galerijos vestibiulyje lankytojai pirmiausia pamato pakabintą didžiulę iš medinių elementų suklijuotą instaliaciją. Ją iš nepanaudotų instrumentui skirtų plaktukų (lazdelių) pagamino pats projekto autorius, Andrius Šarapovas.
  1. Pradėjus derinti instrumentą paaiškėjo, kad perduodamų duomenų kiekis labiausiai skiriasi priklausomai nuo paros laiko, o štai prisijungimų skaičius skiriasi labai nežymiai – kiekvieną dieną prie 4G interneto „Tele 2“ klientai jungiasi apie 350 tūkst. kartų.

Po atidarymo instrumentą apžiūrėjo jau daugybė laimingiausių vilniečių ir miesto svečių. Kodėl laimingiausių? Nes tai unikalus reiškinys – apsilankymas nieko nekainuoja ir pamatyti Vilniuje jį galima tik iki 2017 m. birželio 30 d.