Išmanieji įrenginiai

10 atvejų, kada telefonas geriau už fotoaparatą ir vaizdo kamerą

2017-06-14

10priezasciu kodel telefonas geriau.jpgNorėdami įamžinti kokią nors svarbią dieną ieškome kuo geresnio fotografo su kuo geresniu fotoaparatu arba samdome kino kūrėjų komandą. Taigi dar yra darbų, kurių nepatikime išmaniojo telefono kamerai. Tačiau faktas ir tai, kad jau yra darbų, kuriuos būtent telefono kamera atliks geriausiai. Štai dešimt atvejų, kada profesionalus fotoaparatas pralošia mažytei telefono kamerai.

1. Kai reikia nufotografuoti tai, ko nesitikėjai išvysti

Pastebėjote, kad dabar dauguma vaizdų iš karščiausių įvykių vietų, užfiksuotų netikėtų katastrofų ar stulbinančių netikėtumų, nufilmuoti išmaniuoju telefonu? Logiška. Pirmieji karščiausius kadrus „sugauna“ ir kartais net išgarsėja žmonės, kurie atsidūrė netoliese. Ir kišenėje jie dažniausiai turi ne sisteminį fotoaparatą keičiamais objektyvais.

2. Kai reikia nufotografuoti žmones tokius, kokie jie yra

Kas atsitinka, kai gatvėje pamatome žmogų, fotografuojantį aplinkinius dideliu fotoaparatu? Visi pasidarome šiek tiek nenatūralūs – pradedame pozuoti, sutrinkame, dairomės, kur pasislėpti, ar sukame į šoną. Kai kas nors fotografuoja tą pačią gatvę telefonu, jis nuotraukoje mato ją tokią, kokia ji ir yra. Telefono nepastebime ir mes, ir viešumo vengianti įžymybė, ir koks nors taisyklių pažeidėjas… Dėl to telefono kamera fiksuoja realybę kur kas tiksliau už visus prabangius kitų kamerų objektyvus. 

3. Kai kyla noras tapti geresniu menininku

Tūkstančiai programėlių, skirtų apdoroti fotografijas, kurti efektus, dailinti vaizdus, net nelabai vykusiai telefonu padarytą nuotrauką pavers įspūdingu meno kūriniu. Gal avangardo meno, bet vis tiek kūriniu. Štai, nufotografuoji save programėle „Prisma“ ir net piešt nemokėdamas gali pasijusti Pikasu.

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store

4. Panoramai fotografuoti

Kai kurie fotoaparatai irgi pradėjo diegti panoramos fotografavimo režimą, tačiau patogiau, greičiau, tiksliau ir paprasčiau negu telefonu tai padaryti gali nebent su specialia 360 laipsnių kamera.

5. Fotografuoti ar filmuoti save

Asmenukėms tinkamus fotoaparatus su besivartančiais ekranėliais mėgina gaminti daugelis, tačiau kol kas net ir nedideliu sisteminiu fotoaparatu fotografuoti save yra įmanoma, tačiau nepatogu. Todėl telefonas su gera asmenukių kamera virsta nepakeičiamu įrenginiu, jei norima be pašalinių pagalbos nufilmuoti ar nufotografuoti save bet kurioje situacijoje. Netikintiems pakaks užsukti į „Facebook“ ar „Instagram“.

6. Kai reikia tiesiogiai dalintis fiksuotu vaizdu ar transliuoti jį internete

Išmanusis telefonas yra nuolat prijungtas prie mobiliojo interneto ir jame galima įdiegti krūvą tiesioginiam vaizdo transliavimui tinkamų programėlių – nuo „Skype“ iki „Youtube“ ar „Facebook“. Tad net jei vaikštome ant krūtinės pasikabinę milžinišką veidrodinį „Nikon“ fotoaparatą, o kuprinėje nešiojamės štatyvą, kino kamerą ir dešimt objektyvų, nutarę pasauliui pristatyti savo suplanuoto filmo idėją, įjungsime telefono asmenukių kamerą ir pradėsime tiesioginę transliaciją iš įvykio vietos.

7. Kai reikia greitai ir paprastai nufilmuoti sulėtinto ar pagreitinto vaizdo filmuką

Sulėtinto vaizdo filmavimas reikalauja galingo procesoriaus, todėl tik naujausi ar labai brangūs fotoaparatai ir kameros gali filmuoti 120 ar daugiau kadrų per sekundę. Tačiau tai gali daugelis geresnių telefonų – jų procesoriai tam pakankamai galingi. Tas pats ir su pagreitinto atkūrimo vaizdu („Time-Lapse“) – tai jau gali daugybė kamerų, tačiau telefonu padaryti kokybiškai bene paprasčiausia. Ir neužmirškime filmavimo aukšta 4K raiška – reta profesionali kamera sugeba, o galingesniems išmaniems telefonams – tai jau standartas.

9. Kai viskas, ką gali pasiimti, turi tilpti į kišenę

Kas kopė į kalnus ar ėjo į kelių dienų žygį su kuprinėmis, kas keliauja į tolimą egzotišką kraštą, persėsdamas iš lėktuvo į lėktuvą, ar iriasi valtele, supranta – fotoaparatas nėra pats patogiausias kelionės kompanionas. Į kišenę netelpa, ant peties netrunka sprandą nutrinti ir vilioja vagis. Žodžiu, jei nesi fotografas ir keliauji ieškodamas įspūdžių, o ne kadrų, nė neabejok – geriausius atsiminimus parsiveši užfiksuotus savo telefono kamera.

10. Kai idėja tokia gera, kad nereikia jos gelbėti brangia įranga

Fotografas Ramūnas Danisevičius 2014 m. spaudos fotografijos apdovanojimą kategorijoje „Pramogos“ laimėjo su nuotrauka, kurią padarė telefonu. Ir labai abejojame, kad tą apdovanojimą turėtų, jei išvydęs vaizdą būtų skubėjęs ieškoti fotoaparato.

2015 m. sukurtas filmas „Tangerine“ gavo septynis tarptautinių festivalių apdovanojimus ir JAV kino teatruose surinko daugiau negu 700 tūkst. dolerių. Neįtikėtina, kai žinome, kad jis visas nufilmuotas telefonu „iPhone 5s“, naudojant prisegamus lęšius, 8 dolerius kainavusią programėlę ir specialius stabilizuotus laikiklius. Beje, režisierius viską filmavo telefonu, nes Los Andželo transseksualų ir prostitučių rajone kitokia kamera būtų kėlusi sąmyšį, o taip viskas vyko labai natūraliai.

2011 m. pradėti teikti „Mobiliosios fotografijos apdovanojimai“ atskleidė pasauliui, kad telefonu darytos nuotraukos niekuo nenusileidžia darytoms fotoaparatu. Jei netikite, būtinai apsilankykite svetainėje „Mobile Photography Awards“  ir peržiūrėkite nugalėtojų darbus.

Visa tai aiškiai rodo, kad galiausiai svarbi yra idėja ir sugebėjimas ją realizuoti ir objektyvų dydis bei jų skaičius kartais gali net sutrukdyti. Juk geri kadrai pasirodo labai trumpam.